от / Saturday, 31 August 2013 / Публикувана в Как да ...

Правилното разпределение на бюджета помага и на портмонето, и на здравето

15546_338_

Пазаруването е едно от онези неща, които правим толкова често, че процесът става (почти) машинален.  Влизаш в супермаркета, взимаш си количка, минаваш през необходимите щандове, плащаш и натоварваш колата. Много често дори не се замисляме за продуктите, които избираме, просто защото мисълта ни е заета с “по-важни” дела. А какво по-важно от храната? Замисляли ли сте се, че правилното разпределение на бюджета би помогнало не само на портмонето, но и на здравето?

Това може да стане, ако следвате следните елементарни за изпълнение съвети…

Не купувайте готови миксове салата

Да, много са практични и ви спестяват подготовката на продуктите. Но са и доста по-скъпи. На цената на един пакет ще можете да си купите цял килограм (ако не и повече) зеленчуци от пазара! Още повече, поради найлоновата им опаковка, тези зеленчуци често подвеждат със свежия си вид. Всъщност увяхват много по-бързо от “обикновените”.

Направете си градинка на терасата

Чери домати, чушлета, подправки… Изборът е много голям! Най-голямото предимство тук е удоволствието, което човек изпитва, когато излезе на терасата и набере чудесен пресен босилек. А ако има откъде да си вземете домашни семена – още по-добре.

Купувайте си подправки и зехтин/олио на едро

Този съвет може би няма да се стори удачен за хора, които живеят в по-малки населени места. Ако живеете в София или някой от другите по-големи градове в страната, посетете арабско магазинче (например) за ароматни подправки и си вземете по-големи количества. Ще ви излезе по-евтино и няма да ви се налага да се разхождате до магазина, когато червеният пипер свърши. Единственото условие тук е да съхранявате подправките правилно, за да не станат влажни. Колкото до зехтина – ако си купите голяма разфасовка, можете да разпределите количеството в стъклени бутилки, които да ползвате дълго и умно.

Въобще, пазарувайте на едро стоките, които го позволяват 

За да се уверите, че ще ви бъде по-изгодно, просто сравнете цените на опакованата стока с определен грамаж и цената на килограм в насипен вариант.

Замразете любимите си зеленчуци 

Така ще бъдат на разположение и през зимата, когато зеленчуците са двойно по-скъпи и сто пъти по-некачествени и вредни.

Избягвайте да купувате опакован хляб на филии

Колкото и да обичаме хляба, той не е най-добрата храна за нас и в крайна сметка излиза доста скъпо. (Замислете се, че всеки ден давате по минимум 1 лев за хляб). Особено в случаите, когато е натъпкан с консерванти, захар и сол! Индустриално произведеният хляб може да бъде заменен с картофи или ориз като гарнитура към основното ястие. Другият вариант е да си купувате брашно по избор и жива мая, и да се превърнете в пекари у дома.

Не купувайте найлонови торби 

Има ли нужда да обясняваме защо? Заменете ги с дългосрочните платнени алтернативи.

Не пазарувайте гладни!

Струва ви се смешно, но кошницата ви ще се окажe пълна с много излишни глупости, ако нахлуете в супермаркета прегладнели.

 

Share