от / Monday, 23 September 2013 / Публикувана в Бързи Кредити

Образование по физика, скромен, но противоречив личен живот… Това са само част от интересните факти около немския канцлер

145199_300_225

Без съмнение международната новина на деня е с източник Германия – Ангела Меркел извоюва своя трети мандат като канцлер, събирайки 41,5% от вота на гражданите. И макар че този резултат не е достатъчен за абсолютно мнозинство в парламента, строителят на европейската антикризисна политика окончателно доказа, че е най-влиятелната жена в Европа и света.

Ето няколко интересни факта около живота на емблематичната политическа фигура:

1. Освен, че е първият канцлер жена, лидерът на германската Християндемократическа партия и десноцентриското коалиционно правителство на страната е и първият канцлер, израснал в Източна Германия. Политолози виждат практическия ѝ и предпазлив управленчески подход като отражение на строгото ѝ детство „от другата страна на Берлинската стена“, коментират от онлайн изданието на “Ен Би Си Нюз”.

2. Заради строгата си политика Меркел си спечелва прякора „Mutti” (от немски – „Мама“), който има двойно значение. От една страна е признание към политическите ѝ постижения, определяйки я като „майка на една нация“. От друга препраща към скромния ѝ начин на живот в личен план. Тъжната ирония от този прякор идва оттам, че тя няма собствени деца.

3. Въпреки честото объркване на някои журналисти, мъжът до Ангела (и неин съпруг) не е г-н Меркел, напомня „Ройтерс“. Всъщност, личният живот на немския канцлер на пръв поглед е в разрез с консервативния характер на държавната политика, която води. Две години, след като се развежда с първия си съпруг, Улрих Меркел, тя започва да се среща с бъдещия си втори такъв – Йоахим Зауер, докато той е още женен. Те сключват брак едва 14 години по-късно – решение, взето отчасти, за да „укроти“ неодобрението на изпълнения с предразсъдъци немски народ.

4. Самият Зауер тенденциозно страни от публичното внимание – никога не дава медийни изявления и рядко придружава Ангела на медийни събития. Той отсъстваше дори при официалното ѝ встъпване в длъжност през 2005 г., предизвиквайки гнева на медиите в Германия. Самото му име буквално означава „кисел“. Веднъж немски вестник го нарича „невидим като молекула“ – нападка, съдържаща закачка с неговата сфера на дейност (Йоахим Зауер е професор по квантова химия в Хумболдския университет в Берлин).

5. Впрочем, образованието на немския канцлер също е в сферата на природните науки. Тя завършва Лайпцигския университет „Карл Маркс“ със специалност Физика, след което работи в отдел „Теоретична химия“ към Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин. По време на следването си тя се запознава с първия си съпруг, физик, а години по-късно, отново в научните среди, среща и втория – химик.

Share