от / Monday, 25 January 2016 / Публикувана в Lifestyle, Интересно, Как да ..., Полезно

financecenter-pestene-na-paroi

 

Уморени ли сте да приключвате всеки месец на ръба чудейки се къде са отишли трудно спечелените пари? Може би е време да направите преоценка на разходите си.

Споделяме с Вас, нашите най-добри съвети за пестене на пари.

 1. Пазарете и гответе сами храната си. Ресторантите често източват сериозно финансите Ви.
 2. Купувайте в насипно състояние нещата, които сте свикнали да купувате пакетирани (Боб, Леша и т.н.).
 3. Опитайте собствената марка на магазина за хранителни стоки. Ако Ви харесва, купувайте нея. Това ще Ви спести много пари.
 4. Спрете да купувате ястия за микровълнова (полуфабрикати). Там надценката е огромна. Можете да си сготвите по-добре и по-здравословно за по-малко пари.
 5. Не купувайте повече хранителни продукти от колкото се нуждаете или от колкото можете да съхранявате. Да се изхвърля храна е като да се изхвърлят пари.
 6. Носете си обяд на работа. Това ще намали разходите Ви за обяд на половина.
 7. Проследете разходите си за месец. Така ще видите каква част от доходите Ви са изхарчени лекомислено.
 8. Купувайте качествени продукти. Ако икономисвате от най-важните неща, може да се окаже, че харчите повече в дългосрочен план. Така например, разходите 80лв. за обувки на всеки шест месеца струва повече, отколкото за чифт от 160лв., който трае години.
 9. Помислете за разходите си в часове, вместо в левове. Ако правите 10лв. на час, а чаша кафе от 2лв. е равна на 12 минути от живота Ви, може да решите, че не си струва.
 10. Преди да си купите нещо, си задайте въпроса: Какво влияние ще има тази покупка върху живота ми? Това може да сложи край на импулсивните покупки.
 11. Харчете за себе си, но просто го правете по-рядко. Например, ако ходите на кафе всеки ден, опитайте се да го правите веднъж седмично. Ако ходите на кино веднъж седмично, опитайте веднъж месечно.
 12. Вкарайте 25% или 50% от заплатата си в спестовна сметка. Това Ви принуждава да се оправяте с по-малко пари.
 13. Изчакайте поне два дни при покупката на нещо над 100лв. Може да не го искате вече и даже да забравите за него.
 14. Носете пуловер у дома и намалете температурата на отоплителните уреди. С течение на времето ще усетите разликата в сметката.
 15. Карайте колело до работа и обратно. Това не само ще намали разходите Ви, но и ще Ви помогне да сте по-здрави.
Share