от / Thursday, 05 September 2013 / Публикувана в Новини

morning-coffee-96377

МОНИТОР -Бомбен старт на парламента

„Бомбено” започна вчера есенната сесия на парламента след едномесечната ваканция на депутатите. Те бяха посрещнати от стотици протестиращи, които се бяха събрали пред сградата на парламента още към 8 часа. Два часа по-късно пък шефът на НС Михаил Миков обяви от трибуната, че на спешния телефон 112 е получен анонимен сигнал за поставено взривно устройство в сградата на парламента.

8,2 млн. лв за километър асфалт в Пловдив

Асфалтирането на шосетата в Пловдив с новия заем ще струва на данъкоплатците 8,2 милиона лева за километър. Това изчислиха общинските съветници от “Обединение за Пловдив”, които вчера гласуваха против администрацията да изтегли нов кредит от 14,2 милиона евро за ремонт на три булеварда в града и за строежа на северната тангента.

СЕГА – Европа е застрашена от проблеми с водата

Eвропа е изправена пред мрачни перспективи заради бедствия, свързани с водните системи, а също повишеното търсене и замърсяване на водите, гласи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от електронното издание “ЮрАктив”.

Властта се зае да пише нова енергийна стратегия

Макар България да има енергийна стратегия до 2020 г., одобрена и гласувана само преди 2 години, Народното събрание даде задача на икономическия министър Драгомир Стойнев да напише нова. До 3 месеца той трябва да направи анализ на състоянието на сектора, а до 9 месеца министерството трябва да е готово с новата енергийна стратегия.

КЛАСА – За вредна храна харчим 500 млн. лева

С откриването на нови молове в София, естествено, и броят на обектите за бързо хранене се увеличава. Логично е, защото столицата е единственият град у нас, в който населението расте, казва Дора Иванова от фирма, която държи правата за франчайз на няколко световни вериги. Тенденцията до средата на 2009 г. била за бърз растеж, но след това кризата се е отразила и на този сегмент от пазара.

БДЖ пуска от декември над 100 нови влака

БДЖ пуска в движение от средата на декември около 125 нови влака, съобщи на първата си официална пресконференция новият изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ Християн Кръстев. Ръководител на „Пътнически превози“ става Димитър Димитров, а на „Товарни превози“ – Георги Друмев. Председател на Съвета на директорите на холдинга е Анелия Крушкова.

СТАНДАРТ – С бюджет 2014 г. закриват агенции

Преглед на съществуващите агенции и анализ кои от тях може да бъдат закрити прави кабинетът. До 18 септември всички министерства трябва да направят преглед на административните структури към тях, като се наблегне на възможността за закриване на държавни и изпълнителни агенции и преминаване на функциите им към съответното министерство.

Слагат ред в жалбите на обществени поръчки

Слагат ред в жалбите при провеждане на обществени поръчки в строителството. Това ще стане със специална наредба към Закона за обществените поръчки, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на заседание на ресорната комисия към парламента. Целта е да се прекратят неоснователните жалби в обществените поръчки, които само бавят тяхното изпълнение.

Share
Тагове: ,