от / Thursday, 12 September 2013 / Публикувана в Новини

141829_300_225

МОНИТОР – Сирийски бежанци завъртяха черна борса за адреси

Бежанците от Сирия завъртяха черна борса за адреси, които са им нужни за напускане на домовете за временно настаняване. За да излязат от центровете, които в момента се пукат по шевовете, се изисква чужденците да посочат адрес за пребиваване в страната. За целта трябва да бъде намерен човек, устроил се вече у нас, който да подаде декларация в Дирекция „Миграция”, че е готов да подслони бежанеца.

Най-богатият китаец на бизнес тур у нас

Най-богатият китайски предприемач Уан Дзиенлин ще пристигне в България до края на годината, за да огледа обекти в сферата на туризма, в които да вложи от парите си. Това стана ясно след срещата му в Далиен с премиера Пламен Орешарски, който е на визита в Китай за участието му в световния икономически форум „Годишна среща на новите шампиони”.

СЕГА – Таванът на пенсиите няма да падне и от 2014 г.

Таванът за новоотпуснатите пенсии не само няма да отпадне от 2014 г., както предвижда Кодексът за социално осигуряване, но дори няма и да се повиши. Аргументът на управляващите е, че не трябва да се отваря прекалено много ножицата между минималните и максималните пенсии.

Спецслужбите видяха реална заплаха за сигурността на страната

Българските служби за сигурност са получили информация за сериозни заплахи за сигурността на страната. “НРС и други сродни служби в България разполагаме с данни, и то достоверни, за наличие, съществуване на реални заплахи за сигурността на страната ни и на отделни нейни структури, представители и граждани.”

КЛАСА – СОС предлага 10 лв. такса паркинг за живеещите в центъра на София

Живеещите в синята и в зелена зона на София да заплащат такса от 10 лева за винетните стикери, с които ще могат да паркират автомобилите си при домовете си. Това предлага Столичният обществен съвет. Предложението е отправено във връзка с промени в наредбата за паркирането в централната градска част, които ще влязат в сила от октомври.

Българските лекари са най-старите в Европа

Докторите и медицинските ни сестри са най-старите в Европа. Почти всеки втори медик у нас е на възраст между 50 и 64 години, показва последният анализ на Европейската комисия, свързан с пазара на труда. В доклада се отбелязва, че на редица правителства, като на България и балтийските държави, скоро ще им се наложи да се справят с предизвикателството на застаряващата работна ръка в здравния сектор.

СТАНДАРТ – Удвояват се заемите за проекти в чужбина

Двоен скок отчита кредитирането на родни фирми, които развиват проекти извън границите на България. Това каза икономистът Емил Хърсев при представяне на конкурса “Най-добра българска фирма на годината”. По думите му, става въпрос за едва 3-4 родни фирми, които развиват успешно бизнес в чужбина.

US компания купува млекозавода на Данон

“Данон Сердика” продава млекозавода си в София на американската компания Schreiber Foods. Тя е водещ производител на млечни продукти, специализиран в копроизводство и собствени марки (private labels), който има амбицията да внедри своите високи стандарти на производство и индустриално ноу-хау и в Европа, съобщиха от “Данон Сердика”.

Share
Тагове: ,