от / Monday, 23 September 2013 / Публикувана в Новини

morning-coffee-96377

МОНИТОР – И Близкият изток ни „краде” лекари

Наши лекари вече емигрират и в Обединените арабски емирства. В последните месеци все повече болници от близкоизточните страни търсят медици от ЕС. „Търсят се специалисти по вътрешни болести, анестезиолози, хирурзи, дори пластични хирурзи, което е много рядко. Свободни места има и за медицински сестри и акушерки”, обясни организаторът на европейската трудова борса за медици MedPharm Careers у нас Радислав Наков.

50 на сто от бързия кредит отиват за неустойки

Фирми за бързи кредити често задължават клиентите да плащат необосновано високи обезщетения при неизпълнение на договора. Например при нарушение на задълженията по контракта човек трябва да плати неустойка в размер на 50% от изтегления заем. Това е една от най-често срещаните неравноправни клаузи в общите условия и договорите на фирмите за бързи кредити, съобщиха пред „Монитор” от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

СЕГА – Меркел спечели категорично изборите в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се готви да управлява трети мандат след инфарктен фотофиниш на парламентарните избори за нов Бундестаг вчера, съобщиха световните медии.

Кабинетът има план да затвори границата при бежански наплив

Правителството има план да затвори границите, ако към страната се насочи бежанска вълна, с която институциите не могат да се справят. Това се разбра от думите на военния министър Ангел Найденов пред БНР.

КЛАСА – Глад за IT специалисти

Има ли сектор от българската икономика, който да е останал незасегнат от кризата? И за който не съществува проблемът “безработица”? Да, и това е секторът на информационните технологии. Перспективата пред компаниите в бранша е повече от оптимистична – среден растеж от 10% всяка година и капацитет за излизане на пазарите с все повече иновативни продукти. Стига обаче да не подлее вода все по-осезателната липса на квалифицирани специалисти.

Намаляват таксите в Агенцията по вписванията

Изготвен е анализ и предложения за намаляване на таксите по Търговския регистър, които събира Агенцията по вписванията в министерството на правосъдието. Средното намаление на такси по Търговския регистър е 22 на сто, 24% – в имотния. Това съобщи пред Дарик радио в събота виецепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Включително годишните финансови отчети – от 50 лв. таксата става 40 лв., когато са на хартиен носител, и от 25 лв. на 20 лв., когато са на електронен носител.

СТАНДАРТ – Нови арести за Белене

До дни ще има нови арести заради АЕЦ “Белене”. Това научи “Стандарт” от запознати с разследването за изплатените 14 млн. евро, дадени за строителен надзор и консултации на замразения проект. Не е ясно дали само с разпит ще мине енергийният бос Богомил Манчев, чиято фирма “Риск инженеринг” е получавала пари от държавата заедно с консултанта “Уорли Парсънс”.

Нова банка помага на кметове за европарите

Нова държавноинвестиционна банка ще помага на кметовете да усвояват по-бързо европарите и да получават обратно възможно най-бързо направените от общините инвестиции. Това станало ясно на среща на вицепремиера Даниела Бобева с представители на туристическия бранш, обясниха хотелиери.

Share