от / Friday, 15 January 2016 / Публикувана в Lifestyle, Бързи Кредити, Интересно, Полезно

pestene-el-energia2

 

1. Отопление и вентилация:

Поставете отоплителните тела на подходящо място. Не проветрявайте дълго време с леко отворен прозорец. Това изкарва голяма част от топлината навън, докато количеството свей въздух което влиза е минимално. Отворете широко за около 3-5 мин. Не спирайте отоплителните тела през ноща, това охлажда стаите и повторното им затопляне изисква повече енергия. Уплътнете прозорците и вратите си.

2. Домашни Уреди:

Сменете стария телевизор с нов и спестете до 80% от електро енергията, която той използва. Изкючвайте го когато не го ползвате.

3. Хладилник и Фризер:

Дръжте ги далеч от отоплителен ъред или печка. Сменете уплатненията на жратите. Размразявайте ги редовно, това намаля консумацията на ток.

4. Пране и Сушене:

Изберете икономична програма или такава с температура 60° C ако прането е бяло и нормално замърсено. Изполвайте пълния капацитет на пералнята. Като се има предвид, че при използването на кратка програма се използват двойно повече ток и вода от колкото от нормална такава, използвайте кратката само при по-дребни неща. Не слагайте прането в сушилнята на два пъти, за това е нужно около 30% повече енергия от колкото ако  заредите на веднъж. Почиствайте въздушния филтър на сушилнята и така спестете от времето за сушене.

5. Осветление:

Използвайте енергоспестяващи осветителни тела. На пазара вече има голям избор от тези продукти. Например една крушка от 20W доставя същото количество светлина като крушката с нажежаема жичка от 100W. Трябва да знаете, че честото включване и изклюване съкращава живота на енергоспестяващите крушки.

 

6. Използване на уредите в кухнята:

– Избягвайте нагряването на фурната предварително.

– Изключвайте котлоните малко преди да достигнете температурата на кипене и ползвайте остатъчната топлина.

– Приготвянето на кафе в кафе-машина е около 50% по-евтино от кипването на вода на котлон.

– При пържене във фритюрник вместо на ел. печка спестявате до 25%.

– Електрическата яйцеварка спестява около 50% в сравнение с варенето в тенджера.

– Печенето на филийки на тостер вместо във фурна спестява около 70% ел.енергия.

 

7. Къпане:

Ползването на душ е в пъти по енергоспестяващо от вземането на вана. Освен от тока, ще спестите и от сметката за вода. При вземането на душ се спестяват около 1400-1500 литра вода седмично.

 

8. За да повишите енергийната ефективност е хубаво да помислите за саниране на сградата (апартамента), топло и хидроизолацията. Други методи спомагащи намаляването на сметките са: подмяна на дограмите, профилактика на електрическата и ВиК инсталациите.

https://www.financecenter.bg/products/byrz-potrebitelski-credit/

Share