от / Wednesday, 11 September 2013 / Публикувана в Новини

Столичният общински съвет трябва да избере имената им в четвъртък

143559_300_225

Столичният общински съвет трябва да избере имената на метростанциите, които се строят в момента, на заседанието си в четвъртък.

В участъка от „Цариградско шосе” до летището новите спирки ще се казват „Дружба”, „Искърско шосе”, „Софийска Света гора” и „Летище София”, съобщи Мита Георгиева, която е един от вносителите на доклада в съвета, пред в. “Монитор”.

За разклонението на първия лъч от „Младост” 1 до „Младост” 4 също са избрани имена. Новите станции ще се казват „Александър Малинов”, „Александър Теодоров – Балан” и „Бизнес парк”. Помислено е и за продължението на втория лъч от „Джеймс Баучер”. Станцията, която ще е точно под мол „Парадайз център”, ще се казва „Витоша”.

„Избрали сме имена, които да служат за ориентир на хората – улици и квартали. Имаше дискусии само за името „Софийска Света гора”, защото тя е на север в целия квартал „Кремиковци”, обясни Георгиева. Тя уточни, че имената на новите станции са съгласувани с „Метрополитен”.

Най-късно през 2019 г. ще бъде готов третият лъч на метрото в столицата, съобщи през август кметът на София Йорданка Фандъкова.

С 36,2% са се увеличили пътниците в метрото през второто тримесечие на тази година в сравнение със същото на миналата, сочат данните на НСИ.

Share
Тагове: