от / Tuesday, 08 December 2015 / Публикувана в Entertainment, Lifestyle, Интересно

Повече от два милиарда души празнуват Коледа всяка година. Независимо дали ще оставите лакомства за Дядо Коледа и неговите елени или просто ще украсите елха, Коледа е богата на традиции. Но как точно децата и техните родители празнуват Коледа по Света? Ето някои от най-необичайните начини, по които различните националности отбелязват празника.

Холандия

financecenter-holland

В Холандия Дядо Коледа се нарича Синтерклаас (Sinterklaas). Той не живее на Северния полюс, a в слънчева Испания и пристига с параход с помощник, който се нарича Черен Петър.

Скандинавия

В ролята на Дядо Коледа е гном наречен Томте в Швеция и Нисе в Норвегия. Поверието казва, че той пази плевните и носи подаръци. Всяка Коледа децата оставят купичка овесена каша пред домовете, а в замяна те получават подарък.

Австралия

financecenter-australia

На този континент Коледа се пада през лятото. Традицията повелява, че Дядо Коледа разменя елените си за шест бели кенгурута. Другият обичай е, семейството да се събира около барбекю на плажа.

Индия

financecenter-india

За християните на субконтинента елхите не са често срещани. Вместо това те украсяват дървета Манго, а листата му се използват за създаване на празнично настроение в дома.

Гренландия

financecenter-greenland

Издръжливият народ от Арктическия кръг приготвят някои доста необичайни ястия за празника. Кивиак (Kiviak) е „специалитет“ приготвен от разлагаща се птица обвита в тюленова кожа и оставена да престои в земята под голям камък за няколко месеца. Друго традиционно ястие е резенчета сурова кожа от кит.

Бразилия

Бразилците празнуват легендата, че на Бъдни вечер животните придобиват способността да говорят, докато децата получават подаръци в обувките си, а не в чорапи от Папа Ноел (Papa Noel).

Ямайка

financecenter-jamaika

Тук Коледа се отбелязва с празничен парад наречен Джон Кану (John Canoe), който датира от времето на робството, където хората носят смахнати маски и костюми. Козе месо с къри е основна част от коледната вечеря.

Украйна

financecenter-ukraine

Може да звучи по-скоро като Хелоуин традиция, но в Украйна украсяват коледните елхи с паяжини. Легендата гласи, че по Коледа един вълшебен паяк посетил много бедно семейство и превърнал паяжините в дома им в злато и сребро.

Сърбия

financecenter-serbia

Тук не е традиционно да се дават подаръци на Коледа, а на двете недели преди празника. В първата неделя децата връзват майките си, а те под формата на откуп дават подаръци. Следващата неделя това се случва и с бащата.

Исландия

financecenter-iceland

В Исландия вместо Дядо Коледа има 13 трола. Легендата разказва, че по време на коледните празници те слизат един по един от планината, оставяйки подаръци на послушните деца, а на непослушните – развалени картофи. Троловете имат имена като: Блъскащия врати, Куката за месо или Крадеца на свещи.

 

Share