от / Wednesday, 11 September 2013 / Публикувана в Новини

Тютюневите акцизи са второто най-голямо перо при приходите от тази част на бюджета. Наблюдава се обаче спад на постъпленията

143757_300_225

 

Акцизите върху цигарите през следващата година няма да се повишават, съобщиха в понеделник от Министерството на финансите (МФ). Не така обаче стоят нещата за следващите три години, когато тези налози ще се вдигнат значително. Причината отново са изискванията на Европейския съюз (ЕС), който планира нови ставки за цигарите. На езика на пушачите това означава по-скъпи цигари още от 2015 г.

По-голям дял на акциза в цената стимулира контрабандата

Анализите на Industry Watch показват, че до края на 2017 г. у нас трябва да бъдат въведени два вида налози върху тютюневите изделия. Единият предвижда общ минимален акциз като процент от среднопретеглената продажна цена на дребно на цигарите. Другият е минимален размер на акциза, независимо от среднопретеглената продажна цена. Той не трябва да е по-малко от 90 евро за 1 000 цигари.

България, заедно с Естония, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния, получава преходен период до 31 декември 2017 г., за да постигне въведените минимални нива. Това ни дава глътка въздух, за да може Министерство на финансите да подготви поетапно поскъпване на цигарите. Делът на данъчната тежест от крайната цена също ще се разшири. Това, от една страна, ще подтисне потреблението, а от друга – ще увеличи стимулите за избягване на облагането.

България има известна свобода да прецени с колко да повиши специфичния акциз и с колко пропорционалния.

Решението дали и с колко да се повиши специфичният акциз влияе върху цените на цигарите по различен начин в зависимост от пазарния сегмент. Като цяло повишаването на специфичния акциз води до по-силно поскъпване на по-евтините цигари. От своя страна, неравномерната промяна на цените в различните сегменти оказва влияние върху потреблението на цигари, а оттам и върху събираемостта на приходите в бюджета.

Разбира се, когато говорим за поскъпване на цигарите, не бива да забравяме, че това води до повишаване на контрабандата. Този момент е особено чувствителен у нас, заради малките заплати, които получават хората. Както и поради факта, че половината от възрастното население пуши.

Вдигането на акцизите ще отвори допълнителна работа на Агенция „Митници“ за пресичане на контрабандните канали за доставка на цигари. У нас в момента никой не води статистика колко голям е оборотът при контрабандата с този артикул. Специалистите са на мнение, че сивият сектор при продажбата на цигари е около и над 20% от общите продажби. Има обаче райони от страната, където този процент е доста по-голям и достига до 80%.

Развитие в един все по-ограничаван пазар

Производителите и продавачите на цигари трябва да се съобразят и с факта, че значителна част от хората в малките населени места вече сами си правят цигари със специални машинки, или пък си поръчват такива стоки. От тези цигари също не се събира акциз в държавата, а и 20 къса излизат с няколко лева по-евтино от покупката на кутията от магазина.

Според експерти от бранша, заради контрабандата бюджетът губи около 400 млн. лева годишно.

Друг фактор, който със сигурност ще намали продажбите, е наложената забрана за тютюнопушене на закрито. Неофициални данни сочат, че спадът на продажбите в зимните месеци в сравнение лятото е по-рязък от традиционното (т.е. при закриване на откритите места за консумации в заведенията) – над 10-11 % при спад предходни години от 8-9%. Според различни социологически изследвания около 10% от пушачите са променили навиците си, като 1/6 от тях заявяват, че са спрели пушенето, а останалите – че са намалили броя консумирани цигари, обясниха от Industry Watch.

Тютюневите акцизи са основен източник на приходи за бюджета

Данните на МФ към юни показват, че изпълнението спрямо годишния разчет е 46,8 % при 48,9 % за същия период на миналата година. Изостават приходите от акцизи, ДДС, данък върху доходите на физически лица, корпоративни и други данъци заедно с приходите от осигурителни вноски. Експресните оценки на НСИ показаха, че потреблението се забавя през второто тримесечие на 2013 г., което допълнително затруднява прогнозите за постъпленията от акцизи до края на 2013 г. От своя страна, това усложнява и планирането на постъпленията от облагане на тютюневите изделия за бюджет 2014 г.

През първото полугодие на 2013 г. постъпленията от акцизи са с 1.3% или с 23.3 млн. лв. по-малко в сравнение с първата половина на 2012 г., докато в Бюджет 2013 е заложен ръст от 4.4 % за цялата 2013 г.

За първите шест месеца на текущата година се наблюдава спад на постъпленията от акцизи върху тютюневите изделия – с 11.6 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Така приходите са се свили до 818 млн. лева, сочат данните на Industry Watch. Приходите от акцизи върху тютюневите изделия намаляват с 1% през първите шест месеца на 2013 г. при ръст от 8% от 2012 г. Спадът през 2013 г. е още по-съществен спрямо първото полугодие на 2009 г. – с 42 млн. лева или близо 5%.

Въпреки известното влошаване на събираемостта през 2013 г. тютюневите изделия се утвърждават като относително стабилен приходоизточник, носейки 45% от акцизите в бюджета през първите шест месеца на всяка от последните 3 години, твърдят икономистите.

Според даните на Industry Watch тютюневите акцизи са второто най-голямо перо при приходите от тази част на бюджета. Акцизите от горива са за 874 млн. лева, а от алкохол са за едва 119 млн.лв.

През последните години ролята на акцизите върху цигарите за попълване на приходите в държавния бюджет става все по-значима. За последните 8 години – в сравнение с 2005 г. – държавата облага тютюневите изделия с около 1.2 млрд. лева повече. За 2013 г., според предварителните разчети, акцизите върху цигарите трябва да донесат около 6.1% от общите постъпления в бюджета или около 2.3% от брутния вътрешен продукт на България.

От 2005 г. над три пъти са поскъпнали цигарите

Средната ефективна акцизна ставка се повиши около 4.6 пъти за периода 2005-2013 (т.е. към момента), което доведе до 3.3 пъти ръст на средните цени на цигарите за периода от края на 2004 до момента, при положение, че инфлацията за този период е около 50%.

Влизането в ЕС задължи правителството да увеличи облагането, като двата „шока” през 2006 и 2010 г. допринасят в значителна степен за промените. В периода 2009-2010 г. икономическата криза, ръстът на безработица и по-високите цени рязко свиха легално продаваните обеми цигари.

В сравнение с 2008 г., държавата събира около 7% повече приходи, при 45% спад в обема на обложените цигари в продажба, като тежестта на облагане нарасна за този период 2 пъти. Изискванията за нови увеличения на минималните акцизи ще наложат допълнително увеличение на продажните цени. Това пък ще повиши и данъчната тежест от крайната цена като тя ще се разшири от сегашните 83%, допълват от Industry Watch.

Всички горепосочени фактори трябва да бъдат разглеждани в контекста на слабото вътрешно потребление, все още високата безработица и минималния растеж на заетостта, които също оказват влияние върху продажбите на цигари, а оттам и върху потенциалните постъпления в хазната.

Пушим най-евтините цигари в ЕС

В 23 от 27 страни-членки на ЕС има повишение на специфичния компонент на акцизите през 2013 г. според данните на Европейската комисия. Страната ни обаче не е сред тези държави и цигарите остават най-евтините ни в общността.

Според данните у нас има най-малко повишение на цените в целия ЕС, като от декември 2012 г. до юли 2013 г. цигарите са се увеличили едва с 0.2% при средно повишение от 4% за общността. В Румъния цените на цигарите са скочили с 8%, в Гърция с 4%, а в Турция с 16%.

Задържането на ръста на цените в България не може да продължи дълго. Повишаването на производствените разходи, както и вдигането на акцизите неизбежно ще доведе и до увеличаване на цените на тютюневите изделия в България. Факт, за който българските потребители трябва да се готвят от сега.

Европейски регламенти

Освен подготвяното повишаване на акцизите Европейската комисия предвижда и още по-строги мерки за тютюневия бранш за в бъдеще. От Брюксел планират от догодина да се забрани продажната на ментоловите и на слим цигарите, което ще бъде сериозен удар върху целия сектор. Това до момента са част от луксозните цигари, които се предлагат от бранша и със сигурност част от потребителите ще потърсят алтернативна форма, за да поддържат нуждите си.

Проблем за сектора са и масово навлезлите през последните години електронни цигари. Те са предимно внос от Китай и се приемат с противоречив ефект от потребителите. Факт е, че част от хората се пренасочват към тях най-малкото, защото нямат ограничение да пушат на затворени места. Вредитте за тютюневия бранш от тази иновация обаче те първа ще се разширяват, прогнозират анализаторите.

От ЕК също смятат да ограничат продажбите на елеткронни цигари, като ги обявят за медицински изделия. Вносителите на тази стока остро се противопоставиха на идеята, а дебатите в Европейския парламент за новите правила в тютюневия бранш те първа предстоят.

Къде е родното производство?

За успокоение на пушачите може да се каже, че част от произвежданите тютюни у нас все пак наистина стигат до цигарите по щандовете. На този етап само малка част се продава директно от производителите на хората, които да си правят сами цигарите.

Основният изкупвач на тютюна продължава да е „Булгартабак Холдинг“, като освен него у нас има прекупвачи и от някои от междунаордно известните фирми. Цената на килограм тютюн варира в зависимост от сорта и качеството като най-търсени и скъпи са сортовете „Басма“. През тази година те се изкупуват на цени от над 6 лв. на килограм. Другият известен сорт „Виржиния“ се изкупува на нива от около 4 лв. за килограм. „Бърлей“ се взима от търговците на цени от до 3,30 лв. на килограм, а „Каба Кулак“ се изкупува от 3,90 до 4,60 лв. за килограм.

Досега нашите тютюнопроизводители получаваха известни помощи от Европа за труда си, но занапред Брюксел категорично отказва да субсидира тази дейност. Така земеделците, които решат да отглеждат тютюн ще могат да разчитат само на държавни субсидии, които за тази година са определени на 11,5 млн. лв.

Българските сортове обаче се търсят все по-малко, а и Европа продъжава да е на мнение, че трябва да се забрани производството на ориенталски тютюни. Това е и основния поминък на нашите тютюнопроизводители, които все повече намаляват през последните години.

Планираните евроограничения за включването на оринеталски тютюни в цигарите няма да навредят на бизнеса на „Булгартабак“, който отдавна купува качетвени тютюни за цигарите си и от външни доставчици. Подготвяната промяна в акцизите обаче със сигурност ще ограничи продажбите на дружеството, защото хората ще търсят евтини стоки, в които се слага нискокачествен тютюн.

Share